În cadrul Spitalului CFR din Timișoara este tratată o afecțiune dermatologică cutanată cronică. Este vorba de prurigo nodularis, care este caracterizată prin apariția unor noduli fermi și intens pruriginoși, ce se dezvoltă în mod simetric, afectând în principal extremitățile (mâini, picioare) și trunchiul.
Potrivit statisticilor, incidența este de 72 la 100.000 de persoane. Boala se manifestă prin mâncărimi severe, deseori agravate de factori externi, căldură, transpirație sau iritațiile de la îmbrăcăminte. Diagnosticul se bazează, în primul rând, pe istoricul clinic și examenul fizic, iar în unele situații se poate recurge la biopsie cutanată pentru a se exclude alte afecțiuni ce pot imita această boală.
Clinic, prurigo nodularis se manifestă prin noduli duri, care pot varia ca dimensiune și pigmentare, de la nuanțe roz, roșii până la maronii.
„Vorbim de un cerc vicios. Mâncărimea, care este intensă, determină o acțiune care produce grataj (zgâriere), care duce mai apoi la modificări ale pielii, modificări cutanate. Mai mult, se observă schimbări la nivelul fibrelor nervoase din stratul papilar al pielii, care pot contribui la senzația intensă de prurit și, implicit, la menținerea fenomenului de zgâriere”, a afirmat Claudia Tîrziu, medic specialist dermatovenerologie.
Potrivit medicilor de la Spitalul CFR din Timișoara, tratamentul urmărește, în primul rând, întreruperea circuitului prurit-grataj și ameliorarea simptomatică. Măsurile inițiale includ educația pacientului privind igiena și utilizarea emolienților, dar și adoptarea unor metode de protecție, precum menținerea unghiilor scurte sau purtarea de mănuși în timpul somnului.
Pentru formele extinse se recomandă fototerapia sau terapiile sistemice care reduc severitatea pruritului și ameliorarea leziunilor.