Audierea minorilor implicați în procese poate lăsa traume emoționale asupra copiilor, susțin specialiștii. Tocmai de aceea, reprezentanții Judecătoriei Timișoara au pus mână de la mână și au amenajat un spațiu în care aceștia pot participa la audiere fără să simtă că se destăinuie în fața unui anchetator. Camera Fluturilor – așa cum se numelte acum sala de audieri a fost renovată complet din donațiile angajaților.
Judecătoria Timișoara funcționează într-o clădire construită în anii 1860 cu destinația de sediu al administrației imperiale austriece din Banat. Palatul Dicastrerial a devenit mai apoi locul în care se face dreptate cei cei care se simt neîndreptățiți. Un spațiu anost în care audierea celor mici putea lăsa urme în sufletul copiilor.
„A apărut din nevoia de a asigura copiilor care vin la Judecătoria Timișoara un spațiu cât mai prietenos, un spațiu care să facă experiența cât mai ușoară, înțelegem această nevoie a copiilor, îi vedem, vedem modul în care sunt afectați și am spus că se impune crearea acestui spațiu.”, a spus Nicoleta Burlacu, președinte Judecătoria Timișoara.
Specialiștii atrag atenția că astfel de momente pot lăsa amprente asupra micuților, iar audierea trebuie să fie cât mai subtilă.
Diana Giurchi, consilier psihologic la DGASPC Timiș spune că „Audierea decurge mult mai bine atunci când copilul se simte în siguranță să povestească. Lucruri care să-i ajute să se relaxeze cât de cât având în vedere situația în care se află.”
Un astfel de spațiu destinat celor mici este și la sediul Direcției de Asistență Socială. Psihologii se întâlnesc și discută cu copiii care au fost victime ale unor abuzuri, care au fost traumatizați, care au nevoie de sprijin, de consiliere psihologică. În medie, pe zi în Timiș 10 copii sunt audiați de autorități în diferite dosare aflate încă în cercetare.